Újezd u Boskovic Jihomoravský kraj
Drobečková navigace

Úvod > Aktuality > Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic



Datum konání:
30.4.2012

Tak kterou, holky ?
Pálení čarodějnic (také Filipojakubská noc, Valpuržina noc nebo Beltine) se odehrává v noci z 30. dubna na 1. května. Jedná se o velmi starý lidový zvyk. Lidé se schází u zapálených ohňů a slaví příchod jara.
Podle vyprávění se této noci čarodějnice slétají na čarodějnický sabat a otevírají se jeskyně, ve kterých se dají nalézt poklady. Na ochranu před čarodějnicemi se na vyvýšených místech zapalovaly ohně. Popel z těchto ohňů měl mít zvláštní moc pro zvýšení úrody, někdy se přes oheň skákalo kvůli zajištění mládí a plodnosti.
Také v naší obci se tento zvyk udržuje. Letos se počasí obzvláště vyvedlo, a tak účastníci čarodějnického průvodu vyrazili ještě za sluníčka na průvod obcí k místnímu koupališti. Čekala je zde připravená hranice, občerstvení a děti sladkosti z rukou pana starosty. Přišla nebo byla přinesena pěkná řádka čarodějnic a čarodějníků, proto vyhlášení těch nej bylo jen symbolickou záležitostí. Z takové úžasné směsice krásných výtvorů a masek nešlo vybrat nejlepší, každá byla originál. Po zapálení hranice následovala volná zábava s opékáním párků a točeným pivem. Za organizaci akce a dozor děkujeme našim hasičům, OÚ a SPOZ.

Několik fotografií zde.